Menu serwera

Dakos krotikos (Dakos z Krety)

Dakos kritikos (Dakos z Krety)

Niniejszym wpisem mam zamiar rozpocząć mały cykl z przepisami na typowo greckie dania i przekąski. Mam rodzinę siedzącą w bankrutującej Grecji i w ramach ratowania dziedzictwa kulturowego przed wykupieniem przez Niemców, zbieram od ciotek różne fajne przepisy na potrawy typowe dla Grecji i mało u nas znane. Mam nadzieję, że cioteczki nie nawalą i trochę jeszcze materiału podeślą a Wy posmakujecie kuchni nieco odmiennej od naszej i nie serwowanej nawet w greckich knajpach, w których – o zgrozo – nawet suflakia są robione z mięsa drobiowego bo takie ponoć wolimy.

Dakos krotikos (Dakos z Krety)

Dakos krotikos (Dakos z Krety)

Dzisiejszy wpis sponsoruje ciotka Christina, która mimo siedzenia kilku dziesiątek lat zagramanicą nadal po naszemu gada i pisze pewnie nie gorzej, niż niejeden maturzysta. Wstyda się mimo wszystko i dostałem na twarz coś takiego:

Akis masz pierwszy przepis.
Akis ty nie śmiej się tak głośno bo cię słyszę!

Dakos kritikos (Dakos z Krety)

Składniki:

  • 1 mały lub ½ średniej wielkości pomidora
  • 1 dakos (do dostania w Lidlu gdy czasem robią tygodnie greckie)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 lub 3 łyżeczki fety greckiej (oryginalnej!) pociętej na bardzo drobne kawałki
  • oregano
  • oliwki pocięte na bardzo drobne kawałki (oliwki w sosie własnym a nie te drylowane i zalewane jakimś paskudztwem, hiszpańskie dziwadła)

Przecieramy pomidor na tarce i pokrywamy nim dakos.
Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, 2 lub 3 startego sera feta i dodajemy oregano oraz oliwki pocięte na malutkie kawałeczki.

Dakos jest bardzo twarde ale po dodaniu oliwy mięknie na tyle żeby można było wziąć je do ręki i zjeść nie łamiąc sobie zębów. Ha, Ha! :) (moja cioteczka rządzi :))

Ma bardzo mało kalorii (200-350) i w połączeniu z rakiją i ouzo stanowi bardzo smaczny przekąsek.


Prawda, że proste? Nic tylko skoczyć do Lidla, znaleźć dakos, oryginalną fetę, dorwać sensowne oliwki i już można podgryzać. Dodam, że rzecz jest pyszna a dakos faktycznie twardy jak kamień. Trzeba nieco dać oliwie popracować nad zmiękczeniem drania. Do tego całość przechodzi miksem soków z pomidorka i solanki z fety i jest po prostu przepyszna. Żremy tego z Dorotą każde ilości kiedy w Grecji jesteśmy :)

11 odpowiedzi do Dakos kritikos (Dakos z Krety)

  1. btd Listopad 11, 2011 o 11:39 #

    a dakos to co to jest? bo ja widze pelnoziarnista bułeczkę

    • CoSTa Listopad 11, 2011 o 11:43 #

      Ponoć jęczmienna jest. Tak, to buła zasuszona na kamień, dzięki czemu trwała i niezniszczalna. Aby nadawała się do ugryzienia, trzeba ją zmiękczyć. A to jeden z doskonałych sposobów :)

      • btd Listopad 11, 2011 o 11:48 #

        aaa czyli grecy potrafia z jeczmienia zrobic chleb krasnoludow :-D

        dobrze, dobrze

        • CoSTa Listopad 11, 2011 o 11:50 #

          To jest DOSŁOWNIE chleb krasnoludów. Można tym gwoździe wbijać, ogłuszać przeciwnika, łamać kości i można tym blokować koła ciężarówkom. Piękna rzecz :)

  2. SpeX Listopad 11, 2011 o 15:33 #

    Akis?

    • CoSTa Listopad 12, 2011 o 08:32 #

      Jedna z odmian mojego imienia u autochtonów. Nie kumam tego do końca ale ponoć można i tak do mnie gadać :)

  3. Schamann Listopad 11, 2011 o 16:42 #

    Ty powiedz lepiej czym można poszczególne składniki zastępować, kiedy w lidlu akurat nie ma tygodnia greckiego, bo inaczej to kolejny fajny przepis na który można sobie popatrzeć.

    • CoSTa Listopad 12, 2011 o 08:35 #

      Problem tylko z bułą chyba by był i ją bym zastąpił jakimś dobrym sucharem. Z resztą składników nie powinno być problemów większych – w Piotrze i Pawle wszystko do zdobycia jest i pewnie w każdym innym lepiej zaopatrzonym sklepie.

  4. igo23 Listopad 14, 2011 o 11:37 #

    Fajny pomysł z tymi przepisami ;) O Grecji teraz wszędzie głośno, więc możesz na swoim blogu robić za eksperta od spraw greckich, może więc pokusisz się o opisanie jak to teraz wygląda z perspektywy przeciętnego Greka. Skoro w jednej z gazet Jacek Gmoch robił za eksperta ;) i wypowiadał się w sprawach Grecji, bo tam mieszka/ł, to tym bardziej możesz Ty Costa ;)

    • CoSTa Listopad 15, 2011 o 07:26 #

      Naciągam ciotki, by coś naklepały o ichniej sytuacji ale to lenie gorsze ode mnie i pewnie się nie doczekam :). Ja o Grecji pisać raczej nie mam jak. Nie mieszkam tam po prostu a to dosyć istotny warunek pisania o jakimkolwiek kraju. Ale za to przepisy będę ściągał i wrzucał na stronkę, to mogę obiecać.

Trackbacki/Pingbacki

  1. Gemista (nadziewane papryki i pomidory) | CoSTa's Family Page - Listopad 19, 2011

    […] ciotka Christina pode­słała pro­sty prze­pis na dosko­nałą prze­ką­skę — Dakos z Krety. Dziś nieco więk­sze wyzwa­nie przed nami. Dziś będziemy się bru­dzili, drą­żyli […]

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Router ASUS RT-N13U Rev.B1
Router ASUS RT-N13U Rev.B1

Jakiś czas temu marudziłem na Facebooku czy innym Tweeterze, że chodzi za mną kupno nowego routera. Mój Linksys WRT54GL, którego...

Zamknij